Ergotherapie bij Lewy body dementie
Tegenwoordig krijgt één op de vijf mensen dementie. Lewy body dementie (LBD) is een type dementie die na de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie het meeste voorkomt. In Nederland zijn ongeveer 30.000 mensen met Lewy body dementie. Hoewel genezing niet mogelijk is, kan ergotherapie helpen om beter met de symptomen om te gaan.
Wat is Lewy body dementie?
Lewy body dementie is een ziekte die wordt veroorzaakt door ophopingen van eiwitten in de zenuwcellen van de hersenen. Deze ophopingen noemen we Lewy-lichaampjes. LBD veroorzaakt verschillende geestelijke en fysieke klachten die horen bij dementie.
De symptomen van LBD overlappen vaak met die van de ziekte van Alzheimer en Parkinson, wat de diagnose soms lastig maakt. Enkele kenmerkende symptomen zijn:
- Cognitieve achteruitgang: Geheugenverlies, verwardheid en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
- Motorische problemen: Trillen, stijfheid en moeite met bewegen, vergelijkbaar met Parkinson.
- Visuele hallucinaties: Duidelijke en vaak angstaanjagende beelden die niet echt zijn.
- Schommelingen in alertheid en concentratie: Wisselende periodes van helderheid en verwarring gedurende de dag.
Deze symptomen kunnen aanzienlijk variëren per persoon, wat betekent dat een individuele aanpak essentieel is bij de behandeling. Wij hebben onze eigen werkwijze en zijn gespecialiseerd in verschillende soorten klachten.
Ergotherapie bij Lewy body dementie
Ergotherapie speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van mensen met LBD en hun mantelzorgers. Het doel is om de zelfstandigheid te bevorderen, de veiligheid te vergroten en de dagelijkse activiteiten beter uitvoerbaar te maken. Onze ergotherapeuten richten zich op:
- Aanpassen van de leefomgeving: Het veilig en overzichtelijk maken van de woonruimte, bijvoorbeeld door struikelgevaar te verminderen en duidelijke visuele markeringen aan te brengen.
- Structuur en routine: Het ontwikkelen van een dagelijkse routine die rekening houdt met de schommelingen in alertheid, zodat activiteiten gepland worden op momenten van maximale helderheid.
- Gebruik van hulpmiddelen: Advies over hulpmiddelen zoals rollators, aangepaste eetgerei of spraak ondersteunende technologieën om de zelfstandigheid te vergroten.
Ondersteuning voor mantelzorgers
Naast de directe ondersteuning van de cliënt biedt ergotherapie ook waardevolle hulp aan mantelzorgers. Het omgaan met de wisselende symptomen van LBD kan uitdagend zijn en mantelzorgers krijgen begeleiding in:
- Het herkennen van en inspelen op de behoeften van de cliënt.
- Het leren omgaan met hallucinaties en gedragsveranderingen.
- Het voorkomen van overbelasting door praktische tips en emotionele ondersteuning.
Meer weten?
Wil u meer weten over hoe ergotherapie kan helpen bij LBD? Of heeft u hulp nodig bij het aanpassen van uw woonomgeving of dagelijkse routine? Plan dan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met het team van Thuis Vitaal, óf gewoon bij u thuis!