Afgestudeerd als ergotherapeut! Wat nu?

Gefeliciteerd! Je bent afgestudeerd als ergotherapeut. Binnenkort ga je aan de slag in het werkveld. Misschien wel in een verpleeghuis of revalidatiecentrum. Je komt in ieder geval voor een aantal keuzes te staan. Want waarin wil je je specialiseren? En in welke setting zie jij jezelf werken? Om de juiste keuze(s) te maken als beginnend ergotherapeut zetten wij een aantal mogelijkheden voor je op een rij. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Ouderen, volwassen of kinderen?

Welke leeftijdsgroep spreekt jou het meest aan? Bij Thuis Vitaal richten wij ons op de – kwetsbare – oudere mensen. Bij deze groep mensen zorg je er in de meeste gevallen voor dat zij zo lang mogelijk de dingen kunnen blijven doen zoals zij dat gewend zijn. Maar je kan ook te maken krijgen met volwassenen en kinderen. Bij volwassenen houdt een ergotherapeut zich bijvoorbeeld bezig met re-integratie. En met kinderen werk je aan het verbeteren van de schrijfvaardigheid óf het verstrekken van hulpmiddelen.

De werkplek

De volgende keuze waar je voor komt te staan is de setting waarin je wilt werken. Waar krijg jij energie van? Van het werken in een ziekenhuis of zie jij jezelf eerder in een revalidatiecentrum? Of is dat misschien wel in de eerstelijnszorg? Het laatste: daarin is Thuis Vitaal actief. Dit is zorg aan huis waarmee we goed kunnen zien wat er in iemand zijn leven speelt. Hiermee leveren wij de juiste zorg op de juiste plek.

Wat het werken in de eerste lijn leuk maakt? Onze ergotherapeut Jorik vertelt: 

“De grote diversiteit aan hulpvragen en de mogelijkheid om een band op te bouwen met de cliënt. Je krijgt veel waardering en je kunt zelf kiezen met wie je samenwerkt. Ik heb er dan ook geen moment spijt van gehad!”

Specialiseren

Ook de verschillende specialisaties zullen je vast niet ontgaan zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Bij Thuis Vitaal zijn we gespecialiseerd in valpreventie, niet aangeboren hersenletsel en dementie. Maar ook MS en Parkinson. Wij zorgen ervoor dat de huizen van onze cliënten ‘veilig’ worden gemaakt en voorkomen we valpartijen. Maar misschien houd jij het liever bij handtherapie? Of raak jij juist enthousiast over cognitieve revalidatie. Eén ding is zeker: binnen ergotherapie ben je nooit uitgeleerd. Misschien wil je je nu op handtherapie richten, maar kom je er in de toekomst achter dat je interesses toch meer in de cognitieve revalidatie liggen.

Ziektebeelden

Vergeet tenslotte niet om na te denken over de ziektebeelden waar je mee te maken kunt krijgen. Denk aan spierziektes, dementie en Parkinson, maar ook COPD of reuma. Bij Thuis Vitaal krijgen we te maken met verschillende ziektebeelden. Bij ons draait het er namelijk niet om wat de cliënt heeft, maar wat de cliënt wil. Dat verschilt per persoon. Hiervoor gebruiken wij verschillende gesprekstechnieken. Wanneer we tijdens het kennismakingsgesprek merken dat iemand beter op zijn plek bij een andere (ergo)therapeut, dan verwijzen diegene door.

En? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Bedenk als – net afgestudeerde – ergotherapeut wat je leuk vindt én bovenal waar je energie van krijgt. Om een beter beeld te krijgen van hoe het is om te werken in de eerste lijn, mag je bij ons altijd een dagje meelopen om te kijken of werken bij Thuis Vitaal iets voor jou is. Lijkt jou dit iets? Neem dan hier contact met ons op!