Door de ergotherapiebehandelingen van Thuis Vitaal kan Fien zelfstandig én veilig thuis blijven wonen

De 79-jarige Fien van Hofwegen woont nog zelfstandig in haar woning in Osdorp. Dit is niet altijd even gemakkelijk meer voor haar. De afgelopen jaren komen er namelijk steeds meer ouderdomsgebreken om de hoek kijken. Om voorlopig nog -zelfstandig- in haar woning te kunnen blijven wonen, schakelde ze de hulp van Thuis Vitaal in.

Hoe Fien bij Thuis Vitaal terecht is gekomen en hoe Thuis Vitaal haar heeft geholpen om -zelfstandig- te kunnen blijven wonen, leest u in dit interview.

Ergotherapiebehandelingen Thuis Vitaal

Een tijd geleden is ze gestopt met roken, vertelt Fien. Hierdoor kwam ze wat kilo’s aan waardoor ze diabetes kreeg. Om de diabetes onder controle te krijgen, schakelde ze haar huisarts in. Tijdens dit gesprek ging het ook over haar ouderdomsgebreken: “Ik vertelde mijn huisarts dat het steeds moeilijker wordt om zelfstandig dingen te ondernemen. Niet alleen buitens-, maar ook binnenshuis. Hierop vroeg mijn huisarts of ik weleens van ergotherapie had gehoord. Hij gaf mij toen een kaart van Thuis Vitaal met een foto van Jorik mee. Dat sprak mij gelijk aan. Daarom gaf ik de huisarts toestemming om een afspraak te maken met Thuis Vitaal.”

Aanpassingen en aanvragen (huishoudelijke) hulp

Vrij snel daarna kwam Jorik op bezoek. “Jorik heeft toen een rondje in mijn woning gemaakt. Hij maakte een grapje over ‘die ouderen altijd met hun kleedjes en hoge drempels’. Twee jaar geleden was ik namelijk gevallen in mijn woning, waardoor ik mijn schouder had gebroken. Jorik gaf het advies om de drempels te verlagen en beugels in de badkamer en toilet te plaatsen,” vertelt Fien. Maar niet alleen dat. Ook hielp Jorik haar met het aanvragen van (huishoudelijke) hulp: “Ik maak zelf nog veel schoon in huis, maar met het schoonmaken van de keukenkastjes heb ik wel hulp nodig. Ik kan namelijk niet meer bukken of op mijn knieën zitten. Jorik heeft toen huishoudelijke hulp voor mij aangevraagd. Daarnaast gaat hij er ook voor zorgen dat ik een scootmobiel krijg, omdat ik slecht ter been ben. Ik kan nog wel autorijden hoor, maar ik kan niet overal dichtbij parkeren”, zegt Fien. Daar is een scootmobiel volgens haar dan weer handig voor. Hiermee is ze ook mobieler.

Jorik heeft engelengeduld

Wat de werkwijze van Jorik uniek maakt? Fien is daar vastberaden in: “Jorik heeft écht engelengeduld. Hij helpt mij overal mee. Ik heb hem nu een tijdje niet gesproken, maar als ik hem bel, staat hij binnen de kortste keren bij mij op de stoep. Daarnaast helpt hij niet alleen met ‘materiële’ dingen, maar ook met het invullen of aanvragen van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een scootmobiel.”

Wanneer Fien de vraag krijgt of zij de ergotherapie- én valpreventiebehandelingen van Thuis Vitaal ook aanraadt aan anderen, zegt zij direct: “Ja, absoluut. En weet je, ik heb dat al heel vaak gedaan. Hoe? Ik heb de kaart van Thuis Vitaal op het prikbord op de ouderenclub waar ik altijd heen ga, opgehangen. Ik vertel iedereen, waarvan ik denk dat hij of zij ergotherapie- óf valpreventiebehandelingen nodig heeft, over mijn ervaring met Thuis Vitaal. Ik raad hen aan om ook contact op te nemen met Jorik. De meeste (oudere) mensen die ik ken wonen namelijk ook nog thuis en die kunnen de hulp goed gebruiken.” Én dat niet alleen, vertelt Fien: “Ik deel alle berichten van Thuis Vitaal op mijn Facebook, omdat ik het niet alleen Jorik gun, maar ook alle andere ouderen. Ik heb echt heel veel aan hem gehad. Ik ben hem daar heel dankbaar voor!”

Wilt u -of uw ouder- net als Fien zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen of zoveel mogelijk zelf blijven doen? Of heeft u -of uw ouder- hulp nodig bij het aanvragen van hulp, zoals het aanvragen van huishoudelijke hulp, een scootmobiel of iets dergelijks? Behandelingen van Thuis Vitaal kunnen u daarbij helpen. Benieuwd of Thuis Vitaal iets voor u -of uw ouder- kan betekenen? Plan dan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met Jorik, óf gewoon bij u thuis!