Ergotherapie bij artrose in de knie

Steeds meer mensen hebben er last van: artrose in de knie. Die vermindering van kraakbeen rondom het kniegewricht heeft vervelende gevolgen: iedere beweging doet pijn. Gelukkig kunnen ergotherapie behandelingen voor verbetering zorgen.

Wat is artrose in de knie?

Bij artrose van de knie verandert het kraakbeen in de knie. Uw boven- en onderbeen zitten met de knie aan elkaar. Op die twee botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad. Zo kan uw knie makkelijk buigen, draaien en strekken. Bij artrose is het kraakbeen dun en niet glad.

Ook is het laagje cellen slijmvlies aan de binnenkant van de knie ontstoken. En na een tijd worden de botten aan de randen breder.

Hoe u dit herkent? Als u al lang artrose heeft, kan uw knie er anders uit gaan zien. Er kan bijvoorbeeld extra bot groeien aan de randen van de knie, waardoor uw knie breder wordt.

Artrose komt in vier stadia voor:

  • Stadium 1: kraakbeen verweking
  • Stadium 2: Kraakbeenslijtage tot ongeveer 50 procent
  • Stadium 3: Kraakbeenslijtage meer dan 50 procent, maar nog niet volledig.
  • Stadium 4: Kraakbeen volledig afwezig

Herken de symptomen van artrose

Artrose kan voor pijn en stijfheid in de knie zorgen. U merkt dit vooral ’s ochtends of als u na een tijdje zitten op staat. Dit noemen we ochtendstijfheid of opstartpijn. Ook kunt u klachten ervaren als u veel met de knie doet. Bijvoorbeeld traplopen. Is uw knie erg stijf? Dan kunt u deze ook minder ver buigen of strekken. Soms zijn de klachten wat erger en soms weer wat minder.

Ergotherapie helpt bij artrose knie

Hoewel artrose niet te genezen is, hoeft het uw manier van leven niet volledig te bepalen. Samen vinden we manieren om de impact te verminderen. Het belangrijkste is om in beweging te blijven. Zo zijn wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen goed voor uw knie. De ergotherapeut kijkt met u mee hoe u uw dagelijkse handelingen kunt blijven uitvoeren, maar dan op een manier die minder belastend is. Samen gaan we op zoek naar een nieuwe balans in de belastbaarheid van de knie.

Hulpmiddelen op maat

Er zijn ook hulpmiddelen die de activiteiten in uw dagelijks leven makkelijker maken. Een stok, elleboogkruk, looprek, rollator en brace zijn hier enkele voorbeelden van. Daarnaast zijn er ook woningaanpassingen die u het leven makkelijker maken. Thuis Vitaal kan u hierbij helpen. Wij kijken samen met u naar wat er nodig is om veilig en zelfstandig thuis te kunnen wonen.

Wilt u (of uw ouder) zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Of zo veel mogelijk zelf blijven doen? Of heeft u (of uw ouder) hulp nodig bij het aanvragen van hulp? Zoals het aanvragen van huishoudelijke hulp, een rollator of iets dergelijks? Benieuwd of Thuis Vitaal iets kan betekenen? Plan dan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met het team van Thuis Vitaal, óf gewoon bij u thuis!