Ergotherapie bij decubitus
Decubitus, ook wel doorligplekken, komt veel voor in Nederland. In algemene ziekenhuizen gaat hem om maar liefst 23%, in verpleeghuizen om 30% en in de thuiszorg om 17%. Deze aandoening komt voor bij mensen die langdurig bedlegerig of rolstoel gebonden zijn. Door aanhoudende druk op de huid en onderliggende weefsels ontstaan pijnlijke en soms ernstige wonden. Het beperken van deze wonden en het herstel hiervan is essentieel voor de kwaliteit van leven. Gelukkig kan ergotherapie helpen bij zowel het voorkomen als het behandelen van decubitus.
Wat is decubitus?
Decubitus ontstaat door een langdurige en herhaalde druk op specifieke delen van het lichaam. Vaak op plekken waar bot dicht onder de huid ligt, zoals de hielen, het stuitje, de heupen en de schouderbladen. Door de druk wordt de doorbloeding van de huid en het weefsel belemmerd, wat leidt tot beschadiging en uiteindelijk open wonden.
Een goede zit- of lighouding is essentieel om decubitus te voorkomen. Wanneer iemand te lang zit of ligt in dezelfde houding, kan er ook decubitus ontstaan. Daarnaast is veel schuiven ook een factor waardoor er wonden kunnen ontstaan. Deze wonden kunnen pijnlijk zijn en het risico op infecties verhogen, wat extra risico’s met zich meebrengt voor mensen met beperkte mobiliteit.
Decubitus kent vier stadia:
Stadium I: Roodheid die niet wegtrekt na verlichting van de druk. De huid is nog intact, maar begint pijn te doen.
Stadium II: Oppervlakkige beschadiging van de huid, zoals een blaar of kleine wond.
Stadium III: Schade aan diepere huidlagen. Er ontstaat een open wond waarin de vetlaag zichtbaar kan zijn.
Stadium IV: Ernstige weefselbeschadiging waarbij spier- of botweefsel bloot kan komen te liggen.
Ergotherapie bij decubitus
Ergotherapie biedt waardevolle ondersteuning bij de behandeling en preventie van decubitus. Preventie is hierbij de sleutel en ergotherapie richt zich daarom op het voorkomen van doorligwonden door de juiste positionering en drukverdeling te bevorderen. Onze ergotherapeut geeft advies over het gebruik van drukverlagende hulpmiddelen, zoals speciale zitkussens en matrassen. Daarnaast helpt de ergotherapeut bij het ontwikkelen van routines voor regelmatige houdingveranderingen en oefeningen om de doorbloeding te verbeteren.
Hulpmiddelen op maat
Het inzetten van de juiste hulpmiddelen kan het risico op decubitus aanzienlijk verlagen. Afhankelijk van de specifieke behoeften van de cliënt kan een ergotherapeut adviseren over het gebruik van drukverlagende materialen zoals antidecubitusmatrassen, rolstoelkussens of elektrische hoog-laagbedden. Daarnaast kunnen kleine praktische aanpassingen in de woonomgeving helpen om zelfstandig bewegen en verplaatsen te bevorderen, waardoor de doorbloeding verbetert en de kans op doorligwonden afneemt.
Meer weten?
Wil u (of uw ouder) zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Of zo veel mogelijk zelf blijven doen? Óf heeft u (of uw ouder) ondersteuning nodig bij het aanvragen van hulp zoals een huishoudelijke hulp of een brace? Benieuwd of Thuis Vitaal iets voor u kan betekenen? Plan dan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met het team van Thuis Vitaal, óf gewoon bij u thuis!