Ergotherapie bij reuma in de handen

Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij. Reuma in de handen is een veelvoorkomende vorm. De vingers zijn opgezwollen en de handen pijnlijk. Dat heeft gevolgen voor de dagelijkse handelingen. Gelukkig kunnen ergotherapie behandelingen voor verbetering zorgen.

Wat is reuma in de handen?

Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij uw gewrichten gaan ontsteken. Ook de pezen en slijmbeurzen in de buurt van deze gewrichten kunnen ontstoken raken. Wanneer u reuma in de handen heeft, kunnen uw knokkels en vingers dik en ontstoken worden. Het zorgt voor pijn in de hand en vingers, wat toeneemt bij het bewegen. Daarbij is de hand extra stijf na lange tijd rust, zoals ’s ochtends na het slapen.

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:

  • Ontstekingsreuma: ontstekingsreacties beschadigen gewrichten. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
  • Artrose: het kraakbeen in de gewrichten verslechtert. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in één of meerdere gewrichten.
  • Wekedelenreuma: aandoeningen aan spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Ongeveer 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

Ergotherapie helpt bij reuma handen

Reuma heeft vaak vervelende gevolgen voor uw manier van leven. Zo kunt u niet meer alles doen zoals u het gewend was. Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen. Gelukkig kunnen ergotherapie behandelingen wél voor verbetering zorgen. Het belangrijkste is om in beweging te blijven en regelmatig oefeningen te doen. Maak bijvoorbeeld een vuist, spreid uw vingers of breng uw duim naar de pink. De ergotherapeut legt uit hoe u deze oefeningen doet.

Hulpmiddelen op maat

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen die de activiteiten in uw dagelijks leven makkelijker maken. Als de klachten mild zijn, wordt vaak begonnen met een hand- of polsbrace. Deze brace biedt ondersteuning wanneer u de hand gebruikt voor alledaagse taken. Daarnaast zijn er ook woningaanpassingen die u het leven makkelijker maken. Thuis Vitaal kan u hierbij helpen. Wij kijken samen met u naar wat er nodig is om veilig en zelfstandig thuis te kunnen wonen.

Wilt u (of uw ouder) zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Of zo veel mogelijk zelf blijven doen? Of heeft u (of uw ouder) hulp nodig bij het aanvragen van hulp? Zoals het aanvragen van huishoudelijke hulp, een brace of iets dergelijks? Benieuwd of Thuis Vitaal iets kan betekenen? Plan dan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met het team van Thuis Vitaal, óf gewoon bij u thuis!