Thuis Vitaal geeft ergotherapeut Sanne vrijheid: “Ik kan zelf mijn uren indelen en werk daardoor wanneer het mij uitkomt”

Ergotherapeut Sanne Commandeur versterkt sinds september 2021 het team van Thuis Vitaal. De studiegenoot van Jorik heeft na haar hbo-opleiding eerst twee jaar gereisd en is daarna aan de slag gegaan als ergotherapeut op de transferafdeling in het VU medisch centrum. Maar afgelopen jaar besloot ze een sprong in het diepe te wagen: ze startte met een master én begon als parttime zelfstandig ergotherapeut. Bij Thuis Vitaal.

Hoe Sanne dit allemaal combineert en wat werken bij Thuis Vitaal volgens haar zo leuk maakt? Ze vertelt er alles over in dit interview.

De switch: van ergotherapeut in dienst naar zelfstandig ergotherapeut

Sanne heeft met veel plezier gewerkt op de transferafdeling bij het VU, maar miste soms de uitdaging en het persoonlijke contact met cliënten en collega’s. Dus toen Jorik haar benaderde met de vraag of ze zich wilde aansluiten bij Thuis Vitaal, was Sanne direct enthousiast. Sanne: “Jorik kan met zoveel passie vertellen over het vak en over Thuis Vitaal, dat ook ik direct enthousiast raakte over zijn aanpak. Vooral de flexibiliteit die Jorik mij bood, sprak mij heel erg aan. Omdat ik ook nog een master volg, verschilt het per semester -en soms zelfs per week- wanneer ik school heb. Thuis Vitaal biedt mij de vrijheid om zelf mijn rooster te bepalen. Hierdoor kan ik werken wanneer het mij uitkomt. Maar ook het feit dat je de ergotherapiebehandelingen bij de senioren thuis geeft, sprak mij heel erg aan. Het is persoonlijker en je kunt mensen veel concreter tips geven.”

Ergotherapeut bij Thuis Vitaal: “Vanaf moment één maak je al impact”

Afhankelijk van haar lesrooster, plant Sanne de ergotherapiebehandelingen met haar cliënten zelf in: “Elke week is anders, maar meestal werk ik 1,5 tot 2,5 dag per week. Op die dagen plan ik de behandelingen dan zoveel mogelijk achter elkaar, met zo’n vijf tot zes cliënten per dag. En het mooiste is natuurlijk als je op één dag behandelingen hebt in dezelfde buurt, zodat je de reistijd tussen behandelingen beperkt. Dat was in het begin best wel een gepuzzel, maar nu ik Amsterdam Nieuw-West beter ken, krijg ik daar steeds meer handigheid in. En gelukkig kreeg ik daarin ook goede begeleiding vanuit Jorik, waardoor ik nooit het gevoel heb gehad dat ik er alleen voor stond, ondanks dat je natuurlijk wel zelfstandig op pad gaat.”

En wat doe je dan zoal tijdens een ergotherapiebehandeling bij de mensen thuis? Sanne: “Elk behandeltraject beginnen we met een kennismakingsgesprek. Hierin vraag ik vooral heel veel, zodat we alles in één keer goed op papier hebben. Vanuit daar stellen we een behandelplan op. Maar we maken ook een rondje door de woning van de cliënt om valrisico’s en obstakels in kaart te brengen. Zo kunnen we vaak tijdens de kennismaking al iets regelen om het wooncomfort voor de cliënt te verbeteren. Bijvoorbeeld door samen met de cliënt naar de gemeente te bellen om een hulpmiddel aan te vragen. Zo maak je vanaf moment één al impact. In alles wat ik doe is het mijn ‘taak’ om mijn cliënten te ondersteunen en versterken, zodat zij zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis kunnen wonen.”

Van betekenis zijn voor de cliënt én elkaar

“Wat mijn werk als ergotherapeut bij Thuis Vitaal zo leuk maakt? Dat is toch wel de persoonlijke band die je met de cliënten opbouwt”, vertelt Sanne ons. “Omdat de mensen die ik help zelf ook zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen, zijn ze heel blij en dankbaar dat je er bent. Ze willen graag dat je ze helpt. En dat maakt het vak -en deze doelgroep- ook zo bijzonder. Je bent echt van betekenis. Daarnaast vind ik het ook heel leuk dat de cliënten het ook echt onthouden als ze je iets vertelt. Zo had ik tegen een aantal cliënten gezegd dat ik op 30 december jarig ben. Dat schrijven ze dan in hun agenda of onthouden ze, waardoor ik in de week rond mijn verjaardag vaak spontaan werd gefeliciteerd met mijn verjaardag. En ze bedankten me voor de kerstkaart die we namens Thuis Vitaal hadden gestuurd. Die kleine dingen maken je beroep zo bijzonder.”

Maar niet alleen de persoonlijke band die je met cliënten opbouwt, maken het werk voor Sanne leuk. Ook het contact met haar collega Jorik waardeert ze heel erg: “Jorik staat altijd voor je klaar, en helpt je met alles. Ondanks dat we niet met elkaar werken, regelt Jorik wel regelmatig leuke dingen voor het team. Bijvoorbeeld een vrijmibo, een wandeling door het park of een hapje eten in de stad. En tussendoor appen we natuurlijk ook regelmatig om interessante artikelen met elkaar te delen, een behandelplan te bespreken of gewoon even te vragen hoe het gaat. Zo blijven we met elkaar contact, en sta je er nooit alleen voor.”

Ben jij na het lezen van de ervaringen van Sanne net zo enthousiast geworden over werken bij Thuis Vitaal? We zoeken nog collega’s die net als wij een frisse wind willen brengen in de ergotherapiewereld! Bekijk de vacature en solliciteer. Of bel met Jorik of app Sanne  om een kennismakingsgesprek te plannen.