Thuis Vitaal zorgt ervoor dat mevrouw Crombeen langer veilig in huis kan blijven wonen

Mevrouw Crombeen is 91 jaar en woont nog steeds zelfstandig thuis, in haar woning in Amsterdam. Maar niet zonder vallen en opstaan. Een jaar of twee geleden begon ze namelijk toch wat fysieke en mentale klachten te krijgen. Haar zoon, Paul Crombeen, is sindsdien mantelzorger en zorgt er samen met verschillende zorghulpverleners voor dat het bij mevrouw Crombeen thuis op rolletjes blijft lopen.

In dit interview spreken we met Paul Crombeen over de ergotherapie- en valpreventiebehandelingen die zijn moeder het afgelopen jaar bij Thuis Vitaal heeft gehad.

Ergotherapiebehandelingen Thuis Vitaal

“Mijn moeder begon steeds vaker te vallen. Niet alleen buiten, maar ook in haar woning. Dat vond ik best zorgelijk worden. Dus toen de praktijkondersteuner van de huisarts ons voorstelde om ergotherapeut Jorik Brugman van Thuis Vitaal eens bij mijn moeder langs te sturen, vond ik dat meteen een goed idee. Hier had ik zelf namelijk nooit aan gedacht”, vertelt Paul.

Zoveel mogelijk obstakels wegnemen om het huis veiliger te maken

“Wanneer Jorik bij mijn moeder komt, ben ik er ook altijd bij. De klik was er meteen. Hierdoor hadden mijn moeder en ik het vertrouwen dat de behandelingen effect zouden gaan hebben. Een van de eerste dingen die Jorik namelijk zei was ‘We gaan samen een rondje door het huis lopen en kijken waar we obstakels tegenkomen die gevaarlijk zijn. Die moeten we dan zo snel mogelijk wegnemen om van het huis weer een veilig thuis te maken.’ Op advies van Jorik kwamen er bijvoorbeeld stripjes op de drempels, om de valkans te verminderen. Er werden beugels aan de wand gemonteerd en de vloer van het balkon is opgehoogd om de op- en afstap naar het balkon te vergemakkelijken, losse matten plakten we vast aan de vloer met dubbelzijdig tape, in de douche is een muursteun geplaatst én tijdens de eerste behandeling bestelde Jorik al een bedbeugel voor mijn moeder om het opstaan uit bed makkelijker te maken.”

Fun fact over de bedsteun: mevrouw Crombeen zag eerst het nut niet in van een bedsteun, maar zou ‘m nu voor geen goud meer willen missen: “Ik ben zo blij met dat ding!”

Jorik -van Thuis Vitaal- is toegankelijk, praktisch en doortastend

Wat de aanpak van Thuis Vitaal bijzonder maakt? Volgens Paul is dat de praktische instelling van Jorik: “Jorik kijkt heel goed naar wat de mensen nodig hebben. Hoe kunnen we het huis zo snel en simpel mogelijk veiliger maken, en tegelijkertijd rekening houden met de wensen van de cliënt zelf. Als hij dat eenmaal weet, is hij ook heel snel in het oppakken en regelen van bepaalde zaken. Jorik belt bijvoorbeeld tijdens de behandeling al met de gemeente of woningcorporaties om bepaalde hulpmiddelen te bestellen. Zodra die binnen zijn, helpt hij niet alleen met het aanbrengen van de voorzieningen, maar legt hij ook uit hoe het hulpmiddel je het leven makkelijker kan maken. Ze oefenen net zolang totdat mijn moeder weet hoe ze ermee om moet gaan. Dat heeft ze ook wel nodig. Mijn moeder heeft namelijk nog weleens de neiging om te zeggen ‘ach, dat hoeft toch allemaal niet, dat kan ik nog wel zelf’. Dan weet Jorik het op zo’n manier aan te pakken, dat ze er toch wel mee aan de slag gaat. Hij bedenkt bijvoorbeeld allerlei manier om mijn moeder de rollator ook in huis te laten gebruiken. Niet dringend, maar op een positieve manier de ander stimuleren om het nut in te gaan zien van hulpmiddelen of om bepaalde gewoontes te veranderen. Wat ik ook erg bijzonder vindt aan de aanpak van Thuis Vitaal, is dat Jorik niet alleen oog heeft voor de praktische dingen die helpen bij het veiliger maken van het huis. Hij heeft ook belangstelling en geduld voor de verhalen van mensen. Dankzij de ergotherapie- en valpreventibehandelingen van Jorik, kan mijn moeder langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daar zijn we allemaal heel blij mee!”

Wilt u -of uw ouder- net als mevrouw Crombeen ook langer zelfstandig thuis blijven wonen, op een veilige manier? Behandelingen met ergotherapie kunnen voor veel verbetering zorgen. Het team van Thuis Vitaal vertelt u daar graag meer over. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met Jorik, gewoon bij u thuis.