Wat is Ergotherapie?

Op deze vraag kan ik oneindig veel antwoorden geven. De kracht van ergotherapie is namelijk dat het in de volle breedte veel voor de kwaliteit van uw leven kan betekenen.

Dit is de uitleg die de opleiding Ergotherapie hanteert:

Wanneer iemand allerlei dagelijkse handelingen niet meer goed zelfstandig kan uitvoeren, helpt de ergotherapeut om hiervoor oplossingen aan te dragen.

Ik ben me er goed van bewust dat deze omschrijving niet heel concreet is. Het ‘dagelijks handelen’ is een erg breed begrip en omvat alle activiteiten die iemand op een dag doet en belangrijk vindt. Een concreter antwoord zou zijn: als ergotherapeut kan ik een traplift voor u aanvragen bij de gemeente en u leren om veilig op een scootmobiel te rijden. Maar dat dekt de lading niet, want ergotherapie gaat veel verder dan dat. Met allerlei oefeningen en hulpmiddelen kan ik u ook leren hoe u zichzelf makkelijker aan- en uitkleedt, hoe u weer zelfstandig kunt koken en eten, uw hobby’s oppakt en ga zo maar door. 

Eigenlijk is alles erop gericht om uw zelfredzaamheid te vergroten. De ideale oplossing hiervoor verschilt per persoon. Het gaat dus echt om maatwerk.

Thuis Vitaal in Amsterdam Nieuw-West

Als ergotherapeut kom ik met veel plezier bij u thuis In Amsterdam Nieuw-West, zodat ik kan zien tegen welke problemen u aanloopt. Hulpvragen die ik krijg hebben meestal te maken met: persoonlijke verzorging, huishouden, uitvoeren van hobby’s, verplaatsen in huis en daarbuiten, administratie bijhouden, aanvragen indienen bij de zorgverzekeraar of gemeente, boodschappen doen en voor de partner zorgen.

Bij veel van die activiteiten is het tegenwoordig mogelijk om ondersteuning te krijgen. Toch willen veel ouderen graag zo lang mogelijk alles zelfstandig blijven doen. Samen kijken we dan wat daarvoor nodig is.

Vraag hulp en advies aan de ergotherapeut

Hulp inschakelen vinden veel oudere mensen lastig. Ze willen hun zelfstandigheid niet verliezen en zijn bang dat er te veel verandert. Misschien geldt dat ook voor u. Maar juist het inschakelen van de juiste ondersteuning en hulp kan ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig blijft. Als ergotherapeut denk ik praktisch mee over de juiste ondersteuning voor alle ongemakken en beperkingen die u tegenkomt in uw dagelijks leven. Met maar één doel voor ogen: uw afhankelijkheid verkleinen en zelfredzaamheid vergroten.

Heeft u hulp nodig? Neem dan vooral contact met mij op.