Wat is valpreventie?

Bij Thuis Vitaal zijn we gespecialiseerd in verschillende soorten klachten die het dagelijks leven van – kwetsbare – ouderen mogelijk flink belemmeren. Gelukkig kunnen ergotherapiebehandelingen voor veel verbetering zorgen. Zo ook valpreventiebehandelingen. Wat dat zijn? Of wat valpreventie betekent? Simpel gezegd: het voorkomen van valpartijen. Een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Om die valpartijen te voorkomen treffen we verschillende maatregelen. In dit blog leggen we uit wat u zelf kunt én wat wij voor u kunnen betekenen.

Oorzaken valpartijen

Valpartijen kunnen allerlei oorzaken hebben. Misschien staat het huis veel te vol, waardoor u het risico loopt dat u sneller struikelt. Maar het kan ook zijn dat u niet meer goed ziet of zich aan de verkeerde hulpmiddelen vasthoudt om overeind te blijven. Ook bestaat er een kans dat u verschillende medicijnen slikt, waardoor u niet snel of onscherp reageert. In de meeste gevallen is het een combinatie van deze oorzaken.

Valpreventie bij ouderen

Een val veroorzaakt veel leed bij ouderen. Wanneer u voor het eerst valt, kan de angst ontstaan om weer te vallen. En die angst kan ervoor zorgen dat u de activiteiten in het dagelijks leven vermijdt of helemaal niet meer uitvoert. Voorheen kon u zich bijvoorbeeld nog zelfstandig wassen en aankleden, maar nu vermijdt u de douche liever omdat u zich niet meer veilig voelt. Valpreventie is daarom een belangrijk middel om uw zelfredzaamheid te vergroten.

Tips om vallen te voorkomen

Om te voorkomen dat u valt, zetten wij een aantal tips voor u op een rij:

 1. Blijf in beweging
  Door te bewegen, blijft u mobiel en traint u uw spieren. Dit zorgt voor een beter evenwicht, dat er weer voor zorgt dat u minder vaak of zelfs niet meer valt.
 2. Passende schoenen
  Zorg dat u passende schoenen draagt. Misschien hebben uw schoenen – te – gladde zolen of passen ze niet meer goed. Dit kan ervoor zorgen dat u valt.
 3. Controleren medicijnen
  Controleer welke medicijnen u gebruikt. Uw medicijnen kunnen er namelijk voor zorgen dat uw duizelig wordt en hierdoor valt.
 4. Controleer de ogen
  Laat uw ogen controleren! Goed zien draagt namelijk bij aan een beter evenwicht. Het kan zijn dat uw ogen het afgelopen jaar achteruit zijn gegaan, waardoor u minder goed ziet.

Valpreventie op maat

De laatste tip die wij u willen meegeven is: maak uw woonomgeving veilig. Denk aan het verplaatsen van spullen of goede verlichting. Thuis Vitaal kan u hierbij helpen. Wij helpen u om uw huis veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan bedbeugels waarmee u makkelijker uit bed kunt komen. Of een alarm waarmee u iemand kan inschakelen in geval van nood. Wij kijken samen met u naar wat er nodig is om veilig en zelfstandig thuis te kunnen wonen.

Wilt u – of uw ouder – ook veilig thuis blijven wonen? Neem dan snel contact op voor een kennismakingsgesprek.