Welke klachten komen vaak voor?

Met veel verschillende klachten kunt u terecht bij een ergotherapeut. Dat is een praktische denker die passende oplossingen aandraagt voor de problemen die u ervaart. Het is altijd maatwerk, want elke persoon is uniek en vraagt om een ander behandelplan.

In de dagelijkse praktijk zie ik vaak dat mensen klachten hebben die niet meer vanzelf overgaan.

Bij ouderen kunnen die klachten voortkomen uit dementie, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, COPD, artrose, parkinson, beroerte, reuma of chronische pijn. Daardoor kunnen er allerlei beperkingen ontstaan die het dagelijks leven lastig maken. Bijvoorbeeld op het gebied van zelfverzorging, huishouden, hobby’s, koken en eten, mobiliteit of sociale contacten.

Klachten en oplossingen

Met ergotherapie kan ik in veel gevallen oplossingen aandragen die het dagelijks leven een stuk makkelijker maken. Onderstaande voorbeelden geven u meer inzicht in veel voorkomende klachten en de mogelijke oplossingen.

Rugklachten

Rugklachten kunnen optreden bij jong en oud. Om te voorkomen dat deze klachten lang blijven aanhouden is het verstandig om er iets aan te doen. Bij ouderen ontstaan rugklachten meestal door het vele zitten, vaak in de verkeerde houding. De stoel of bank is dan te laag en heeft een te diep zitvlak. Is dat bij u ook zo? Probeer het maar eens uit: zit u met uw rug tegen de rugleuning van de stoel of bank en voelt u de zitting in uw knieholte? Dan is de bank te groot voor u, wat tot rugklachten kan leiden. 

Een andere oorzaak van rugklachten komt ook nogal eens voor: in een verkeerde houding met de rollator omgaan. Ouderen lopen erachter in plaats van ertussen. Let maar eens op, dit zijn de ouderen die met gebogen rug achter de rollator lopen. 

Ook een goed bed en de lighouding zijn belangrijke factoren om rugklachten te voorkomen. Het bed kan te laag zijn, het matras te hard of te zacht. Daardoor komen mensen moeilijk in en uit bed, hebben een verkeerde lighouding of wisselen hun houding te weinig af gedurende de nacht.

Bewegen

Voor een goede lichamelijke conditie is bewegen belangrijk. De norm voor ouderen is 30 minuten per dag matig bewegen en twee keer in de week 45 minuten intensief. Veel ouderen halen dit niet. De vraag is hoe dat komt. Nog belangrijker is de vraag of daar iets aan te doen valt.  Om te achterhalen waar het probleem ligt, ga ik met de oudere een stukje lopen door het huis. Ik kan dan direct al goed zien hoe iemand loopt. Soms heeft weinig bewegen niet eens met het lopen te maken maar meer met het meubilair. Wanneer een stoel of bank niet goed past, dan kost opstaan veel meer energie. Daardoor zijn mensen geneigd om langer te blijven zitten en alleen op te staan als dat echt nodig is. 

Ouderdomsvergeetachtigheid

Wanneer iemand zegt: Ik vergeet telkens mijn afspraken, dan gaat er bij mij een belletje rinkelen. Zo nu en dan hoor ik dat ouderen boodschappen doen zonder boodschappenlijstje om zo hun geheugen te trainen. Op zich goed bedacht, maar dit soort oefeningen zijn helaas niet genoeg. Iemand kan beter een boodschappenlijstje maken dan meerdere keren terug moeten naar de supermarkt omdat er producten vergeten zijn. Hetzelfde geldt voor het onthouden van afspraken. Wanneer dit moeilijker wordt, koop dan een agenda. Veel ouderen gebruiken graag een papieren agenda. Zorg er bij de aanschaf wel voor dat die agenda de dag aangeeft, de datum en tijdstippen. Controleren welke dag het is kan ook via de krant of televisie. Een ander handig hulpmiddel is een digitale kalenderklok die tijd, datum en dag weergeeft. In combinatie met een geschikte agenda wordt het zo makkelijker om afspraken niet te vergeten. 

Vraag advies aan de ergotherapeut

Doordat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, komen er vaak verschillende oorzaken van klachten bij elkaar. De ene klacht grijpt in op de andere. Daarom is ergotherapie altijd maatwerk en zijn er voor elke persoon individuele oplossingen mogelijk.

Neem dan snel contact met mij op, want waarom zou u wachten?