Werken als ergotherapeut bij Thuis Vitaal: geen dag is hetzelfde!

Als ergotherapeut bij Thuis Vitaal zorgt Jorik ervoor dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dankzij eenvoudige aanpassingen kunnen zij hun dagelijkse handelingen weer naar wens (gedeeltelijk) zelfstandig uitvoeren. De afgelopen jaren heeft Jorik heel wat ouderen geholpen én daarbij veel bijzondere momenten meegemaakt. Benieuwd wat jij als ergotherapeut bij Thuis Vitaal kunt verwachten? Dat kan niemand beter dan onze oprichter Jorik jou vertellen! Van het oefenen met een scootmobiel tot computerlessen, iedere dag is anders. Lees het in dit blog!

Scootmobiel-aanvragen

“Eén van de meest bijzondere onderdelen van mijn werk als ergotherapeut, is dat ik mensen met een scootmobiel help om weer naar buiten te gaan”, trapt Jorik af. “De scootmobiel-aanvragen zijn dan ook mijn favoriet! Samen oefenen én een beetje geinen, dat maakt het leuk. Ik merk dat de ouderen daar enorm van genieten. Ik krijg achteraf vaak te horen dat ze het scootmobiel rijden veel moeilijker hadden ingeschat. Dan doet het mij goed dat ze toch de kans hebben gegrepen én hierdoor weer zelfstandig de boodschappen doen.”

Digitale lessen

Een ander onderdeel van zijn werk is het onderwijzen van ouderen in het gebruik van een iPad, telefoon of computer. “Met deze lessen zorg ik ervoor dat zij kunnen communiceren met vrienden of familie die ver weg wonen. De kinderen hebben vaak geen tijd of geduld om dit te doen. Samen met de mensen maak ik daarom een duidelijk stappenplan. En wanneer iemand niet geschikt is voor een bepaald elektronisch apparaat? Dan zeg ik dat ook! Zo was er een keer een oudere man waarbij ik gestopt ben met het geven van computerles. Ik kwam er namelijk achter dat hij elke keer zijn computer ‘herstelde’ naar fabrieksinstellingen. Ik adviseerde hem toen om een iPad aan te schaffen, waardoor hij nu gemakkelijk met hulp van zijn partner zijn kinderen en kleinkinderen via FaceTime kan bellen. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Niet alles gaat goed

Het werk als ergotherapeut is heel veelzijdig en het delen van succes is leuk. Maar er gaat ook weleens wat mis. “Zo was er een keer een mevrouw die van haar driewielfiets viel, doordat zij te hard door de bocht ging”, vertelt Jorik. “Toen ze door de bocht ging zeiden haar zoon en ik dat ze moest remmen, maar dat begreep ze niet, omdat ze niet goed Nederlands spreekt. Met non-verbale communicatie kom je een heel eind, maar in het verkeer is het wel handig als je dezelfde taal spreekt. Uiteindelijk hebben we besloten dat mevrouw niet veilig kan deelnemen aan het verkeer en hebben we de driewieler laten ophalen door de Gemeente Amsterdam.”

Dankbaarheid

“Wat mijn werk heel leuk en bijzonder maakt, is de dankbaarheid van de ouderen”, vertelt Jorik tot slot. “Of het nu om kleine of grote resultaten gaat. Sommige mensen help je echt weer de regie terug te brengen in hun leven, anderen ondersteun je bij kleinere dingen. Soms help ik bijvoorbeeld iemand met een praktische klus, zoals het verwisselen van de lampen. Ik ben dan wellicht geen klusjesman, maar voor eenvoudige dingen draai ik mijn hand niet om. En denk ook aan ouderen die al maanden niet buiten of in de supermarkt zijn geweest. Ik ga dit dan samen met ze doen. De dankbaarheid straalt dan van hun gezicht af en dat doet me onwijs goed.”

Zie jij jezelf net als Jorik iedere dag op een andere uitdaging storten? We zoeken nog collega’s die net als wij een frisse wind willen laten waaien door de ergotherapiewereld! Bekijk de vacature en solliciteer. Of bel met Jorik om een kennismakingsgesprek in te plannen.